У сучасному глобалізованому світі володіння діловою англійською мовою стало необхідною умовою для успішної кар'єри в багатьох сферах. Чи шукаєте ви роботу в міжнародній компанії, готуєтеся до співбесіди англійською, або вже працюєте в середовищі, де англійська є основною мовою спілкування — знання ключових фраз та виразів ділової англійської значно підвищить ваші шанси на успіх. У цій статті ми розглянемо найважливіші вирази для різних професійних ситуацій.
1. Фрази для співбесіди
Співбесіда англійською мовою може бути стресовою ситуацією, але з правильними фразами ви можете почуватися впевненіше та продемонструвати свій професіоналізм.
Представлення себе та свого досвіду
- "I have X years of experience in [field/industry]." — У мене X років досвіду роботи в [галузі].
- "In my previous role as [position], I was responsible for..." — На моїй попередній посаді [посада] я відповідав(-ла) за...
- "I've developed strong skills in..." — Я розвинув(-ла) сильні навички в...
- "I'm particularly proud of [achievement]." — Я особливо пишаюся [досягненням].
Відповіді на складні запитання
- "That's a great question. Let me think about that for a moment." — Це гарне запитання. Дайте мені хвилинку подумати.
- "One of my greatest strengths is..." — Одна з моїх найсильніших сторін — це...
- "I'm working on improving..." — Я працюю над покращенням...
- "I see challenges as opportunities to learn and grow." — Я розглядаю виклики як можливості для навчання та розвитку.
Запитання до роботодавця
- "Could you tell me more about the day-to-day responsibilities of this position?" — Чи могли б ви розповісти більше про щоденні обов'язки на цій посаді?
- "What are the opportunities for professional development in this role?" — Які можливості для професійного розвитку є на цій посаді?
- "How would you describe the company culture?" — Як би ви описали корпоративну культуру компанії?
- "What are the key challenges facing the team/department right now?" — З якими основними викликами зараз стикається команда/відділ?
2. Ефективна комунікація в робочому середовищі
Ці вирази допоможуть вам ефективно спілкуватися з колегами та керівництвом у повсякденних робочих ситуаціях.
Початок та завершення розмови
- "Do you have a moment to discuss...?" — У вас є хвилинка, щоб обговорити...?
- "I'd like to follow up on our conversation about..." — Я хотів(-ла) би продовжити нашу розмову про...
- "Thank you for your time." — Дякую за ваш час.
- "I look forward to hearing from you." — З нетерпінням чекаю на вашу відповідь.
Висловлення думки
- "In my opinion..." — На мою думку...
- "From my perspective..." — З моєї точки зору...
- "I believe that..." — Я вважаю, що...
- "Based on my experience..." — Виходячи з мого досвіду...
Погодження та непогодження
- "I completely agree with you." — Я повністю погоджуюся з вами.
- "That's exactly what I was thinking." — Це саме те, про що я думав(-ла).
- "I see your point, but..." — Я розумію вашу точку зору, але...
- "I respectfully disagree because..." — Я з повагою не погоджуюся, тому що...
3. Проведення презентацій та виступів
Виступи та презентації англійською можуть бути викликом. Ці фрази допоможуть вам структурувати свій виступ та зробити його більш професійним.
Початок презентації
- "Good morning/afternoon everyone. Today I'm going to talk about..." — Доброго ранку/дня всім. Сьогодні я розповім про...
- "I'd like to start by..." — Я хотів(-ла) би почати з...
- "The purpose of my presentation is to..." — Мета моєї презентації — це...
- "My presentation is divided into three parts..." — Моя презентація поділена на три частини...
Переходи між розділами
- "Now, let's move on to..." — Тепер перейдемо до...
- "The next point I'd like to discuss is..." — Наступний пункт, який я хотів(-ла) би обговорити, це...
- "This brings me to my next point..." — Це підводить мене до наступного пункту...
- "Let's turn our attention to..." — Давайте звернемо увагу на...
Завершення презентації
- "To summarize the main points..." — Підсумовуючи основні моменти...
- "In conclusion..." — На завершення...
- "Thank you for your attention. I'm happy to answer any questions." — Дякую за увагу. Я радий(-а) відповісти на будь-які запитання.
- "If you have any questions, please feel free to ask." — Якщо у вас є запитання, будь ласка, не соромтеся запитувати.
4. Ділове листування
Написання ділових електронних листів та повідомлень вимагає формального стилю та правильних фраз. Ось деякі корисні вирази для різних типів ділового листування.
Початок листа
- "Dear Mr./Ms./Dr. [Last name]," — Шановний(-а) пане/пані/докторе [Прізвище],
- "Dear Team," — Шановна команда,
- "Dear Colleagues," — Шановні колеги,
- "To whom it may concern," — Кому це може стосуватися, (коли ви не знаєте, хто конкретно буде читати лист)
Мета листа
- "I am writing to inquire about..." — Я пишу, щоб дізнатися про...
- "I am writing in reference to..." — Я пишу стосовно...
- "I am contacting you regarding..." — Я звертаюся до вас щодо...
- "I would like to request..." — Я хотів(-ла) би запитати...
Завершення листа
- "I look forward to hearing from you." — З нетерпінням чекаю на вашу відповідь.
- "Thank you for your consideration." — Дякую за вашу увагу.
- "Best regards," — З найкращими побажаннями,
- "Sincerely," — З повагою,
5. Ведення ділових переговорів
Переговори є важливою частиною багатьох професій. Ці фрази допоможуть вам вести переговори англійською ефективно та професійно.
Відкриття переговорів
- "Let's discuss the terms of..." — Давайте обговоримо умови...
- "I believe we both want to reach a mutually beneficial agreement." — Я вважаю, що ми обоє хочемо досягти взаємовигідної угоди.
- "What are your thoughts on...?" — Які ваші думки щодо...?
- "From our perspective, the key issues are..." — З нашої точки зору, ключові питання — це...
Під час переговорів
- "I understand your position, however..." — Я розумію вашу позицію, однак...
- "Would you consider..." — Чи розглянули б ви...
- "What if we..." — Що якщо ми...
- "Could we meet halfway on this?" — Чи могли б ми знайти компроміс у цьому питанні?
Завершення переговорів
- "Let's review what we've agreed on." — Давайте переглянемо те, про що ми домовилися.
- "I think we've covered all the key points." — Я думаю, ми розглянули всі ключові моменти.
- "I'm pleased with the outcome of our discussion." — Я задоволений(-а) результатом нашої дискусії.
- "I'll have the agreement drawn up and sent to you by [date]." — Я підготую угоду та надішлю її вам до [дата].
Підсумок
Володіння цими ключовими фразами та виразами ділової англійської допоможе вам почуватися впевнено в різноманітних професійних ситуаціях. Пам'ятайте, що практика — ключ до успіху. Регулярно використовуйте ці вирази в реальних ситуаціях, і ви помітите, як ваше ділове спілкування англійською поступово покращується.
Які ситуації в діловому спілкуванні англійською викликають у вас найбільше труднощів? Поділіться у коментарях, і ми спробуємо допомогти!
Коментарі (1)
Олександр Шевченко
24 травня 2024Дуже корисна стаття! Я нещодавно проходив співбесіду в міжнародній компанії, і деякі з цих фраз дійсно допомогли б мені. Особливо сподобалися приклади для ділового листування. Буду практикувати!
Залишити коментар